Ristiäiset

Seurakuntamme onnittelee lämpimästi uuden perheenjäsenen syntymästä!

Kirkkoherranvirastosta saatte ohjeet ristiäisiä varten. Samalla voitte varata ajan kastetilaisuudelle, sopia paikan ja valita papin. Voitte ottaa suoraan yhteyttä myös pappiin. Tärkeimmät päätettävät asiat ovat lapsen nimi ja kummit (vähintään kaksi), joiden on kuuluttava kirkkoon ja oltava konfirmoituja. 

Kotikaste

Kun lapsi kastetaan kotona, tulisi tilaisuuteen löytyä seuraavat asiat:

Pöytäliina (mieluiten valkea, voi olla muunkin värinen), kastemalja, vihkiraamattu tai muu raamattu, kynttilä kastekynttilän sytyttämistä varten, pieni (mieluiten valkoinen) liina lapsen pään kuivaamiseen ja leikkokukkia.

 

 

Ristiäiset

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on luottamustehtävä. Vanhemmat valitsevat lapselleen kummeiksi tärkeät aikuiset. Jokainen löytää oman tapansa olla kummi. Kastetulla lapsella tulee olla vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi.

Kummien valinta ja tehtävät