Saukkojärven hautausmaa

Toljantie 201, 97700 Ranua

Saukkojärven hautausmaa

Saukkojärven hautausmaan pinta-ala on 0,46 ha. Ranuan kirkonkylältä Saukkojärven hautausmaalle on matkaa noin 25 km.

Ylimaan kylän hautausmaan perustaminen pantiin vireille elokuussa 1893. Simon kirkonkokous yhtyi Ylisimon asukkaiden esitykseen hautausmaan perustamisesta Saukkojärven pohjoispäähän. Kuopion tuomiokapituli puolsi Simon seurakunnan anomusta ja lähetti asiakirjat 30.11.1893 Senaattiin. Senaatin talousosasto antoi 16.2.1894 luvan uuden hautausmaan perustamiseen sillä ehdolla, että seurakunta hankkii ensin itselleen omistusoikeuden kruunulle kuuluvaan maa-alueeseen. Lopuksi hautausmaasta tuli hieman suunniteltua pienempi: 40 m leveä ja 50 m pitkä. Se aidattiin punaiseksi maalatulla puuaidalla. Hautausmaa vihittiin käyttöön kesäkuussa 1895. Hautausmaasta käytettiin nimitystä Ylisimon hautausmaa tai Salmelankankaan hautausmaa. Nykyistä nimeä Saukkojärven hautausmaa esiintyy jo vuonna 1909 laaditussa seurakuntakertomuksessa.

Saukkojärven hautausmaan laajentamista käsiteltiin ensimmäisen kerran seurakunnan kirkonkokouksessa vuonna 1929. Saukkojärveläiset anoivat tuomiokapitulilta v. 1938 hautausmaan laajentamista. Kirkonkokous antoi asiasta puoltavan lausunnon joulukuussa 1938. Hanke sai vauhtia vasta v. 1943, kun ylimaalaiset olivat valmiit kytkemään yhteen hautausmaan seurakunnallistamisen ja laajentamisen. Laajennusosa vihittiin käyttöön vasta v. 1954, jolloin hautausmaa siirtyi seurakunnan omistukseen. Laajennusosan maa-alue on siirtynyt Metsähallitukselta seurakunnan omistukseen v. 1993.

Hautausmaan aita sekä hautausmaan huoltorakennus rakennettiin v. 1991. Huoltorakennuksessa on kellotapuli. Hautausmaalle pystytettiin v. 1996 isänmaan puolesta kaatuneitten muistomerkki. Luonnonkivestä tehdyssä muistomerkissä on teksti: ”Isänmaan puolesta 1939 – 1945 Kaatuneitten Sankarivainajien muistolle”. Saukkojärven hautausmaahan on haudattu kolme sankarivainajaa sukuhautoihin.

Saukkojärvelle haudataan vuosittain yhdestä kolmeen vainajaa. Haudat kaivetaan ja peitetään koneellisesti. Hautausmaan hoidosta ja hautauksista vastaa seurakuntamestari. Kevätsiivous on aina hoidettu aktiivisten kyläläisten voimin talkoilla.

Seurakunnalla ei ole hautainhoitorahastoa vaan hautojen hoito järjestetään siten, seurakunta palkkaa kesäajaksi palkkiotoimisen hautausmaan kesätyöntekijän, joka huolehtii hautausmaan yleissiisteyden lisäksi myös hautainhoitosopimuksista. Saukkojärven hautainhoidosta vastaa vuonna 2018 Saija Liimatainen (p. 045 113 3081).